Hard edge, soft core

Hotels on the Wolframstrasse, Stuttgart

Development of a hotel park with student apartments and a day-care center on Wolframstraße in Stuttgart - In the immediate vicinity of the S21 area, a building complex for two hotel chains in the three-star segment as well as a day care center and a student apartment block will be developed on the central corner plot with strong topography. In order to take account of the particular urban development situation, an architecturally sophisticated solution with a connecting character is to be created. The design responds with a reasonable density and structure.

Conclusion and continuation - the urban concept

The property marks a prominent endpoint of the new inner-city extension through Stuttgart 21 on Budapester Platz and forms the transition to the northeastern adjoining mixed area around the Pragfriedhof. The building ensemble puts a clear urban edge as a conclusion for the new developments and thus shields the back-adjoining, relaxed building with a protective gesture from the busy Wolframstraße. The roadside development along the Wolframstraße is taken up and clearly continued in the form of a closed construction to the Nordbahnhofstraße. The open completion in the east defines the only access to the interior of the area and conveys the smaller-scale neighboring buildings.

Conclusion and continuation - the urban concept

The property marks a prominent endpoint of the new inner-city extension through Stuttgart 21 on Budapester Platz and forms the transition to the northeastern adjoining mixed area around the Pragfriedhof. The building ensemble puts a clear urban edge as a conclusion for the new developments and thus shields the back-adjoining, relaxed building with a protective gesture from the busy Wolframstraße. The roadside development along the Wolframstraße is taken up and clearly continued in the form of a closed construction to the Nordbahnhofstraße. The open completion in the east defines the only access to the interior of the area and conveys the smaller-scale neighboring buildings.

Urbanity and freedom - distribution of building masses

The concentration of building volumes along the street follows the urban design concept and strengthens the urban character. 6-8 story buildings mediate between the neighboring neighbors and the prominent corner situation. In return, the rear, northern part of the construction field is kept largely free. This creates a protected, green open space in the interior, which integrates the topographic feature of the terrain, a very steep, densely vegetated slope, as a formative element in the conception. The height difference of more than 10 m is mitigated here by raising the level. The green of the wooded slope links up with the green deck into which the daycare center is embedded as a 2-story low-rise building and conveys topographically between the higher-lying existing development in the north and the new development along the street's edges. The raised green deck covers the ground floor, shared parking facility and at the same time significantly improves lighting for daycare and outdoor areas.

"The new quarter needs a strong backbone."

Compact volume - clear conditions

The consistent urban arrangement of the building volumes as a closed city block along the Wolfram and Nordbahnhofstraße, creates very compact volumes and an economic enveloping surface geometry. Both aspects form an excellent basis for an efficient and sensible energy concept. The closed design also allows easy interconnection of the individual buildings with regard to an efficient, central energy supply, for example by a CHP. Complemented by a high-quality insulation of the outer shell with a small proportion of glass and a ventilation system with heat recovery, low operating costs can be realized.

On the other hand, the simple structure of the additively juxtaposed buildings allows a clear division of the parcels and thus ensures clear ownership. The urban planning arrangement is also largely neutral in use. This increases flexibility both in the use of the building and at the urban planning level and thus supports a holistically sustainable approach. The staggering of the last two floors allows a maximum use of land, giving due consideration of existing housing.

Compact volume - clear conditions

The consistent urban arrangement of the building volumes as a closed city block along the Wolfram and Nordbahnhofstraße, creates very compact volumes and an economic enveloping surface geometry. Both aspects form an excellent basis for an efficient and sensible energy concept. The closed design also allows easy interconnection of the individual buildings with regard to an efficient, central energy supply, for example by a CHP. Complemented by a high-quality insulation of the outer shell with a small proportion of glass and a ventilation system with heat recovery, low operating costs can be realized.

On the other hand, the simple structure of the additively juxtaposed buildings allows a clear division of the parcels and thus ensures clear ownership. The urban planning arrangement is also largely neutral in use. This increases flexibility both in the use of the building and at the urban planning level and thus supports a holistically sustainable approach. The staggering of the last two floors allows a maximum use of land, giving due consideration of existing housing.

Individual identity and overall appearance

The buildings react to the urban situation on Budapester Platz and Wolframstraße with regularly well-structured perforated facades. The continuous materiality of the brick for the two hotel buildings and the plastic shaping of the window reveals form a common theme. This gives the overall figure the necessary strength and characterizes a homogeneous, high-quality overall appearance, while a differentiated treatment of the soffits in the form of projections and recesses as well as different window formats underline the individual identities of the houses and create individual addresses. The motif of the perforated façade continues at the dormitory, the plaster facade ensures a gradual differentiation on the material level. Due to its location on the Gründeck, the day-care center does not appear in the urban context and is assigned to the open space thematically. A green roof and the wooden facade support this character.

Individual identity and overall appearance

The buildings react to the urban situation on Budapester Platz and Wolframstraße with regularly well-structured perforated facades. The continuous materiality of the brick for the two hotel buildings and the plastic shaping of the window reveals form a common theme. This gives the overall figure the necessary strength and characterizes a homogeneous, high-quality overall appearance, while a differentiated treatment of the soffits in the form of projections and recesses as well as different window formats underline the individual identities of the houses and create individual addresses. The motif of the perforated façade continues at the dormitory, the plaster facade ensures a gradual differentiation on the material level. Due to its location on the Gründeck, the day-care center does not appear in the urban context and is assigned to the open space thematically. A green roof and the wooden facade support this character.

Project information

Location

Stuttgart, Germany

Team

Hadi Tandawardaja
Tobias Bochmann

in Cooperation with

Fink+Jocher Architekten

Type of project

Qualification procedure

Services

Preliminary draft

Period

2013

Completion

2013

Competition

Qualification Procedure Wolframstr. Stuttgart