Office world between yesterday and tomorrow

Office Villa Mörikestrasse, Stuttgart, Stuttgart

A solid foundation for real estate business where the trend label Blutsgeschwister used to have its headquarters, today real estate is bought, split up and sold on three floors over an area of ​​around 650 sqm. The corporate culture of the main company, which is housed as a tenant in the historic building next to several other companies belonging to the group, is described by the client himself with adjectives such as “exquisite”, “far-sighted” and “solid” and “safe”, but also wants to be seen as forward-looking and modern. For SOMAA, this description was the starting point of a design concept that implements the company’s canon of values ​​with a collage of prestigious furniture and exciting offensive-looking space-forming elements. The careful renovation of the landmarked four-storey building on a preferred hillside location of Stuttgart provided a solid setting, while the custom-built fixtures and the high-quality furnishings open up the tension between old and new.

Modern working world behind historic facades

By combining a large number of individual workplaces into communication-promoting and workflow-optimized island solutions, the offices of the company headquarters have been made convenient for the needs of the user, while keeping the historical ground plan as much as possible. Thus, to the ground floor were dedicated the most public features such as the reception, the lobby, the administration and the conference rooms as well as the sales department.

The spacious lobby welcomes the visitor with an inviting gesture: a deep black entity locates the reception in a concise and dominant way. The

idiosyncratic geometry of the ceiling-high furniture element defies the given spatial geometry and is invitingly oriented towards the visitor.

Meandering, it naturally zones the room into visitor area and secretariat. In brushed brass incisions are breaks, niches and accents, they house parts of the collection of historical computing machines which the father of one of the managing directors collected. A discreet milling in a brass plate shows the company logo. Separated only by a glass partition wall, the conference and meeting rooms are located directly adjacent to the foyer. The lightweight, translucent curtains behind the glass partition wall are covered in warm tones and provide the desired intimacy or openness, support the room acoustics and give the conference rooms an unusually individual character. Their hue contrasts with the blue accent walls, which used unobtrusively sparingly over all stories and spatially communicate the corporate identity of the company. An automatic sliding partition between the two conference rooms, also held in a blue tone, makes it possible to combine both rooms into a generous event hall.

"Our designs are based on a structurally solid foundation that allows us to move playfully"

Authentic materials provide trust

The upper floor is accessed over stairs, coated with a dark blue carpet. Here is playfully continued the presentation of historical computing machines in the form of a wall collage, true to the principle of “Peterburger hanging” . Behind the doors, as panel doors based on the historical model, next to the ‘Einkauf’ and the ‘Hausverwaltung ‘, are located the generous, individual and designed in close coordinated with the user rooms of the executive director.

A cozy lounge sofa invites you to informal meetings, on the high-flop, circular natural wool rug is a small marble coffee table - an atmosphere that reminds rather of a casual living area than an office. The day-to-day deals are organized from a free-standing desk - purchasing, selling and accounting and construction management are being destributed to the employees. The last two departments are located in the basement of the Housing, as well as the common area with kitchen. While the white furniture in the office rooms contrasts to the oiled oak parquet flooring and creates a friendly atmosphere, the wood of the parquet is picked up in the lounge - a large Oakwood table together with the hanging over textil Lampshades are staging the long employee board, where, in addition to small company-internal events and festivities, lunch breaks are also being taken.

Only in the best light

Not only the spatial interventions and the furniture should show the company in the best light. The light concept developed by SOMAA, consisting of two lighting levels, ensures individually controllable lighting conditions, yet it communicates through the choice of luminaires used with users and visitors on the content level. On the one hand, there is a general lighting integrated in the acoustic ceiling, which has been detached from the old stock’s facade walls through a shadow gap, and on the other hand there is the accent lighting that supplements the general lighting. Huge chandeliers on the level of accent lighting provide a sense of confidence in the company’s performance thanks to their imposing appearance in addition to light. It leads as a composition of spherical lights over the stairwell to the upper floor, or locates with circular flat pendant lights identity-forming the work islands and desks of employees.

Project information

Location

Stuttgart, Germany

Project status

completed

Team

Hadi Tandawardaja
Tobias Bochmann
Kyra Mootz

Photography

Zooey Braun

Type of project

direct commission

Services

LP 1 – 8

Area

645 m²

Costs

1.200.000,00 €

Period

2016

Completion

2017